Одржана видео средба помеѓу ЕПСУ и САДУ

На ден 10.09.2020 год. се одржа видео состанок помеѓу Претседателот на САДУ, Благоја Ралповски  и претставник на Европската федерација на синдикати од јавен сектор – EPSU, односно г-дин Милош Влаосављевич кој е задолжен за организирање и кампањи за нашиот регион. На оваа средба, претседателот  во името на САДУ, како полноправна членка на ЕПСУ ја претстави…

Во пресрет на Самитот ЕУ-Западен Балкан, ЕПСУ ги повикува обете страни да обезбедат фер и одржлив развој за сите

ЕПСУ, во пресрет на Самитот ЕУ-Западен Балкан, повикува на конкретни мерки од обете страни за поддршка на фер и одржлив економски, политички и социјален развој за сите. Во време на пандемијата COVID-19 ваквите мерки се потребни повеќе од кога и да било. Во писмото / изјавата упатена до Советот и Европската комисија, ЕПСУ посочува дека…

Честит Први мај – Денот на трудот

Оваа година се приклучуваме на виртуелното одбележување на меѓународниот ден на трудот. Не можеме да се сретнеме на плоштадите или на улиците, ниту пак да го одбележиме денот со марш. Моменталната пандемија со корона вирусот го прави тоа невозможно, но тоа не значи дека и работата на синдикатите прекинала. ЕПСУ ( European public service union…

Меѓународен ден на безбедност и здравје при работа

Денес се одбележува Меѓународниот ден на безбедност и здравје при работа. Оваа година овој ден ќе го посветиме на сите работници кои ги загубија своите животи поради изложеност на корона вирусот на работа. Поголемиот дел од Европа, но и светот беше во еден вид  затвор во текот на оваа  криза, а работниците во јавните служби…

Иницијатива на КСС за справување со пандемијата

Конфедерацијата на слободни синдикати каде САДУ е еден од гранските синдикати излезе со иницијатива на синдикатот со други организации и здруженија за справување со панделијата. Иницијативата на синдикати, граѓански здруженија и асоцијации е заедничка со Македонското здружение за заштита при работа и е детално разработена со конкретни предлози за справување со пандемијата со која се…

Отворено писмо до Министерот на МИОА

Почитуван Министер, Во многу наврати изминативе две години низ официјални состаноци разговаравме за моменти во кои не се согласуваме. Немајќи разбирање од Вас се одлучивме да ја информираме целокупната јавност во Македонија за да ја дознае вистината и Вашиот неискрен,  манипулативен однос спрема сите вработени во јавниот сектор. Имено, ветувавте две години дека ќе ги…

Среќна Нова 2020 година

Синдикатот на администрација и државна управа на Македонија на сите им ги честита Новогодишните и Божиќните празници, со желби новата година да биде поуспешна и побериќетна од оваа која изминува, да биде исполнета со добро здравје, благосостојба и успех.

 

Одржан Првиот Конгрес на САДУ

На 02.11.2019 (сабота)  се одржа првиот Конгрес на Синдикатот на администрација, државна управа, правосудните органи и здруженијата – САДУ, на кој се избираше Претседател и се усвоија нови синдикални политики. Кандидати за претседател беа Благоја Ралповски и Драган Јосевски. За Претседател беше реизбран досегашниот претседател Благоја Ралповски. На Конгресот беа усвоени Програмата на САДУ за…

Работна средба на Претседателот на САДУ и дел од Претседателството на САДУ со Министерот за информатичко општество и администрација, г. Дамјан Манчевски

На ден 22.10.2019 година во просториите на Министерството за информатичко општество и администрација се одржа работна средба помеѓу Претседателот на САДУ, Благоја Ралповски и дел од Претседателстото на САДУ со Министерот г. Дамјан Манчевски. На работната средба се дискутираше околу актуелните состојби, како што се Предлог измените во Законот за административни службеници и Законот за…

Одржана средба со министерот Дамјан Манчевски

Денес во просториите на Министерството за информатичко општество  и администрација, Синдикатот на администрација и државна управа на Македонија  одржа состанок со министерот Дамјан Манчевски. На состанокот беа отворени прашања на кои во изминатиот период нашиот синдикат жестоко реагираше и даде доволно аргументи за тоа дека реформите во јавната администрација не одат во добра насока. Стана…